29 Mart 2015 Pazar

Hieronymus Bosch

Hieronymus Bosch en sevdiğim ressamlardan biri. Hatta en sevdiğim diye bilirim. Bosch 14. ve 15. yüzyıl Hollandalı ressam. Günümüzde çok az bilinen rönesans döneminin önemli temsilcilerinden biri.
Ona ait olduğu sanılan resimlerin sayısı 25'ten azdır. Tabloları başta "Dünyevi Zevkler Bahçesi" olmak üzere İspanyanın başkenti Madrid'deki Prado Müzesinde sergileniyor.

















Tablolarında pek çok çıplak figür, eşsiz güzellikte meyveler ve hayvanlar resmedilir.
Her bir detayı incelediğimizde 14. - 15. yüzyılda bu kadar fantastik figürler yaratması ne kadar dahi bir ressam olduğunu düşündürmekte.
Ben onun resimleriyle  tanıştığım zaman 7 yaşındaydım. Masal kitaplarımın birinde görüp çok etkilenmiştim. Çoçuk yaşımda beni çok etkilemişti.

Geçen sene eşimle beraber Berlin'deyken Bosch'un kitabına denk geldik. Ama ne yazık ki kitabı satın alamadık, 8 kilogramlık kitabı taşımayı göze alamadık :(





















Ne zamandır Bosch'un resimlerini kullanarak çalışma yapmak istiyordum.
En sevdiğim malzeme olan aydingere Bosch'un Dünyevi Zevkler Bahçesi'ni uyguladım.

























Ufak bir hediye paketi yapıp arkadaşıma aldığım hediyeyi içine koydum. Tesadüfen hediyenin üzerinde yer alan kurdele poşetin kulp kısmından çıkarak amabalaja renk katmış oldu.





























































Bu arada dipnot Deep Purple'ın 1969 yılında çıkardığı "Deep Purple" albüm kapağında da Bosch'un "Dünyevi Zevkler Bahçesi" tablosunun bir kesiti kullanılmıştır.