16 Mayıs 2015 Cumartesi

Pryanik Kurabiye

Geçen sene Bakü'ye gittiğimiz zaman eşimin orda öğrendiği bir kurabiyenin tarifini paylaşıyorum.
Küçükken bu kurabiyeyi çok sevdiğimi öğrenen eşim, hemen tarifini öğrenip bana yaptı.
Ben de blogda bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Pryanik rusların çayla beraber en çok tükettikleri bir kurabiye çeşidi.
Ana malzemesi yoğurt ve un ile hazırlanan kurabiye piştikten sonra dış yüzeyi süslemek için de pudra şekeri ve yumurta akı ile hazırlanan özel bir glazür ile kaplanıyor.




















Malzemeler:

2 adet yumruta
200g un
200g şeker
250g yoğurt
1 çorba kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı sirke
50ml sıvı yağ 
Glazür malzemesi için:
200g pudra şekeri
2 adet yumurta

Hazırlanışı:

Yumurtaların akını sarısından ayırdıktan hemen sonra buzdolabına aktararak soğumasını sağlayın.
Hamuru için şekerle yumurta sarısını çırpın. Ayrı bir kapta karbonatı sirkeyle köpürtün, daha sonra yoğurdu ekleyin. Bu karışıma sıvı yağını ilave edip  daha önceden çırptığınız şekerli yumurta sarısını ilave edin. En son unu azar azar ekleyerek  yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerinde 1 cm kalınlığında açın. Açılan hamurun üzerini çay bardağının ağzıyla bastırarak yuvarlak hamurlar elde edin. Elde ettiğiniz kurabiye hamurunu yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin, 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
Glazür için:
Buzdolabında beklettiğiniz yumurta aklarını cam bir kasede köpük köpük olana dek çırpın. Pudra şekerini ekleyerek katı bir kıvam elde edinciye kadar çırpmaya devam edin. Kurabiyeleri fırından alın. Kurabiyeler soğuyunca hazırladığınız glazürden fırça yardımıyla üzerlerine sürün. Kuruması için isteğe göre sıcak fırında 5 dakika veya oda ısısında yarım saat kadar bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder