17 Mart 2013 Pazar

Novruz Bayramı


Nevruz Bayramı dünyanın çeşitli yerlerinde kutlanan, geleneksel yeni yıl, doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır. 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Bazı kaynaklara göre de Nevruz bayramının kökeni Zerdüştlüğe dayanıyor. Kelime anlamı Farsçadan gelir. Yeni anlamındakı "Nava" ve gün ışığı/gün anlamındaki "Rəzah" kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş Nevruz, baharın ilk günüdür ve bu gün kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun (gün eşitliği) oluştuğu gündür.


















Ben bu bayramın Azerbaycanda  nasıl kutladığından bahsetmek isterim. Ülke genelinde kutlanan en önemli bayramlardan biri, bizim deyimimizle Novruz Bayramı. Eski inancımıza göre dünya 4 önemli unsurdan oluşur; Su, Ateş, Toprak ve Hava. Her sene Nevruz bayramından önceki 4 hafta dünyayı oluşturan bu mevsim olayları kutlanır. Kutlama günü salı günü yapılır. ilk Salı 'Su Çerşenbesi (Çerşenbe, Azericede salı gününe denir) kutlanır. Sırasıyla Ateş, Yel, Toprak Çerşenbesi kutlanır.
Bu kutlamaların ardından sıra bayram haftasına gelir.


















Özel bayram tatlıları hazırlanır. Bir yuvarlak tepsiye, hazırlanan tatlılar, kuruyemişler, boyanmış yumurtalar, mumlar ve nevruzun en önemli simgelerinden bir semeni tepsinin ortasına konur. Semeni, buğdayı ıslatarak oluşan çime denir. Baharın gelişi, doğanın uyanmasını simgeler. Tepsinin etrafına mumlar dizilir. Tepsinin içinde yer alan tüm malzemeler, yeni yılda insana bolluk bereket getirmesi dileğiyle konur. Bu tepsiye de Azericede Honça (Xonça) deriz. Ben de kendi çapımda ufak bir honça hazırlayıp soframa koydum. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder