12 Ocak 2014 Pazar

Pratik Rulo Pasta

Sizlerle rulo pasta tarifimi paylaşmak istiyorum. Ama yapmak için yoğunlaştırılmış katı süte ihtiyacımız var. O malzemeyi de İstanbulda bulur bulmaz pastayı yapmaya karar verdim. Bahsettiğim malzemenin ismi Evaporated milk. Evaporated milk yoğunlaştırılmış süt anlamına geliyor. Evaporated milk'i elde etmek için, sütü şekerle beraber saatlerce kaynatıyorlar. Kaynayan süt sıvı halini kaybedip yoğunlaşınca uzun müddet muhafaza edilir hale geliyor. Bu sütü yurtdışında bir çok alanda kullanıyorlar. Biz küçükken bir bardağın içine 1 tatlı kaşığı kakao, 1 tatlı kaşığı evaporated milk  ve kaynar su ilave edip sütlü kakao gibi içerek yada ekmeğin üzerine de sürüp yiyerek tüketirdik. İstanbulda evaporated milk'i macro center'da buldum. Macro Center'de Evaporated milki bulunan bu linkten inceleyebilirsiniz. Metro marketlerinde de bulabilirsiniz. Fiyatı  8 - 10 tl arasında değişiyor.




























Kek için:
1 Kutu evaporated milk
2 Adet yumurta
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
1 Su bardağı un
1 Adet muz

Çikolata sosu için:
200 ml Süt
2 Talı kaşığı kakao
1 Yemek kaşığı toz şeker
50 gr. Tereyağı

Pasta yapımına çikolata sosunu pişirmekle başlıyoruz. Ufak bir tencereye sütü, şekeri ve kakaoyu alıp kısık 
ateşte kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. İsteğe bağlı olarak içine portakal veya limon kabuğu ilave edebilirsiniz. Sos kaynamaya başlayınca  tereyağını ilave edip 5 dakika daha karıştırmaya devam ediniz.

Keki yapmak için 1 kutu evaporated milk ve 2 yumurtayı iyice mikserle çırptıktan sonra, sırasıyla kabartma tozu, vanilya ve unu ilave ettikten sonra çırpmaya devam edin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, üzerine harcı dökün. Dikdörtgen şekli verip, 180 derece önceden ısıtılmış fırına koyun, kızarıncaya kadar bekleyin. En fazla 10 dakikada pişmiş olacaktır. Fırından çıkarıp önceden hazırlanan çikolata sosunu ilave edin. Üzerine bir bütün muzu koyup sıcakken rulo şeklinde sarıp, soğumaya bırakın. 




















Afiyet olsun.

3 yorum:

  1. Merhabalar evde 1 kutu evaporated mik bir suredir beklemekte. Bu tarifinizi gorunce denemeye karar verdim ancak sosunda un ya da nisasta gibi koyulastirici bir malzeme goremedim. Cok sivi olmuyor mu sos?

    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Asuman Hanım,
    Çikolata sosunda herhangi bir koyulaştırıcı malzemeye ihtiyac yok, tereyağı koyulaştırıcı görevini üstlenmiş oluyor. Hatta tereyağını fazla kaçırma durumunda sosu çok katı kıvamlı oluyor. Ben orta derecede sıvı bırakıyorum sosu, sos soğuyunca kendiliğinden zaten katılaşıyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Cok tesekkur ederim, sevgiler.

    YanıtlaSil