6 Eylül 2015 Pazar

Karadut Likörü (Babamın anısına)


İki ay önce babamı kaybettim.
Her kız çocuğu gibi ben de babama çok düşkündüm. Küçüklüğümden itibaren  sorduğum her soruyu sıkılmadan cevaplayan bir google'dı benim için. Bana göre bilmedigi bir şey yoktu. Güleç yüzü, merhametiyle sevgisini gösteren bir adamdı. Onun hakkında geçmiş zamanda konuşmak hakikaten çok zor.

Bütün bunları yazmamın sebebi bugün paylaşacağım karadüt likörünün hikayesine bağlı.
Bu karadut tarifini babamdan almıştım. Geçen sene annemle konuşurken sohbet arasında bana babamın ona nişanlıyken kendi elleriyle hazırladığı karadut likörü ikram ettiğini anlattı. Likör annemin hayatında içtiği en güzel likörmüş. Babama likörü nasıl yaptığını sorup bende aynısını yaptım. Likörün hazır olması için bir sene gerekli. İşin ilginç tarafı babamı kaybetmeden 1 ay önce onu beraber açtık.
Hissetmiş gibi babama likörün tarifini ona kimin verdiğin sordum. Ona da likör yapımını kendi dayısı öğretmiş. Bizim yazlıkta çok güzel meyve veren karadut ağacı vardı. Hayatımda yediğim en güzel ve doğal  karadut ağacıydı. Bizim yazlığın toprağı  tıpkı bir plaj kumu kadar inceydi. Karadutları toplayıp, bir büyük cam kaba koyup üzerine bir yemek kaşığı toz şeker ilave edip, sabahları güneşe bırakıp, akşamları ise üzerini battaniye ile örterlermiş. Bu işlemi 40 gün boyunca yapıp, 40. günün sonunda yazlıktakı o kum toprağa bastırırlarmış likörü. Likör toprakta bir sene kalıp, bir senenin bitiminden topraktan çıkarılıp süzülürmüş. İşte bu tarifi babamı kaybetmeden bir sene önce öğrenip sizinle paylaşmak için ben de hazırladım. Tadını kelimelerle ifade etmek çok zor. Eğer siz de yapmak isterseniz, likörü muhakkak ince kumu olan bir alana bastırmanız gerekir.




3 yorum:

  1. İyi günler efendim. Ben de vişne, kamkat ve guava likörleri denedim ve "bana göre" başarılıydılar. Bir de karadut deneyeyim dedim. Birkaç sorum olacak... Saplarını almam gerekir mi, yoksa bırakayım mı? Dutun miktarı ile ilgili bir bilgi yok? Bir de 40 gün boyunca, her gün bir kaşık şeker mi ekleniyor, yoksa bir kereliğe mahsus mu?
    Denediğim likörlere alkol eklediğim için bunda da kendi keyfime göre alkol eklerim mutlaka, ancak başlangıçta mı, 40 günün bitiminde mi karar veremedim.
    Paylaşan büyükleriniz nurlar içinde yatsın, size de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Ben likörü 4kg duttan hazırlamıştım. Dutların sapını alma ihtiyacı da duymadım açıkcası. Şekeri de her sabah bir yemek kaşığı olacak şekilde ilave ediyorsunuz. Bu liköre alköl eklerseniz nasıl sonuçla karşılaşırsınız bilemedim doğrusu, ama denemekte de fayda var. Buarada bir püf noktası likörünün sirekeye dönüşmemesi için kuru toprağa gömmenizi öneririm.
      Likörle ilgili sonucu da paylaşırsanız çok sevinirim.
      Sevgiler :)

      Sil
    2. Nezrin hanım
      Nacizane fikrimi size bildirmekiçin cok dusundum ama sonunda yazmaya karar verdım.3 gundur ,son derecede lezzetli meyvesi olan karadut agacımın tepesınden inemiyorum.Bu kadar cok karadutu ne yapayım dıye dusunurken ,kendi sarabını da ureten bır kişi olarak, likor yapma fıkrı gelişti ve tarifinizi okudum.babanıza rahmet olsun,ruhuna varsın.Eminim cok guzel bir içki olmustur ama buna likor demek pek dogru olmayacaktır.cunku likorler 20-30 dercelik alkol iceren içkilerdir.Sizin yontemınızle yaptıgınız dogal mayalar ile alkol ureterek ki (bu karaduta ne kadar sekerde koysanız 10 -13 derece alkolu zor bulacaktır)tatlı sarap yapımı olmakta.Mutlaka ilave alkol gerekecektır ,saygılarımla.Dr.Ercüment Süer,

      Sil